Számítógépes vírus

Meglepő számokkal szembesít a Symantec éves kiberbiztonsági jelentése: rengeteg felhasználót ért valamilyen atrocitás a múlt évben a számítógépes bűnözők részéről.

A közösségi oldalakon lógó millenniumi (Y + Z) generáció tagjainak 69 százaléka esett már számítógépes bűnözés áldozatául az Egyesült Államokban, de a teljes számítógépező lakosságnál sem rózsás a helyzet: a felnőtt internetező populáció több mint a felét (nagyjából 143 millió embert) érintett valamilyen rosszindulatú program, vírus, kémszoftver, zsarolóvírus vagy adathalász átverés az elmúlt évben – derül ki a Symantec 2017-re vonatkozó felméréséből, amelyet persze nemcsak az Egyesült Államokban végzett, hanem a világ 20 másik országában.

A Norton Cyber Security Insights jelentés így arra is kitért, hogy globálisan már 978 millió olyan internet-használóról beszélhetünk, akikhez valahogyan hozzáférhettek a számítógépes bűnözők. A leggyakoribb incidensek a következők voltak: vírusfertőzés (53 százalék), hitelkártya-visszaélés (38 százalék), jelszólopás (34 százalék), illetéktelen hozzáférés a felhasználó valamelyik fiókjához (34 százalék), átverés online vásárláskor (33 százalék), csaló e-mailekre vagy érzékeny személyes információkra kattintás miatti csalás (32 százalék). Mindezek eredményeként a számítógépes bűnözés áldozatául esett fogyasztók globálisan 172 milliárd dollárt veszítettek, áldozatonként átlagosan 142 dollárt.

© Riu Cybersecurity

A veszteségek főleg abból adódtak, hogy a felhasználók félvállról vették adatik biztonságát. A jelentés szerint például a kiberbűnözés által érintett amerikai felhasználók 60 százaléka legalább egy jelszavát megosztotta másokkal. De nem sokkal jobb a helyzet globálisan: ott a felhasználók 58 százalékára igaz ez. Az amerikai felhasználók 24 százaléka használ egyetlen jelszót több online fiókra is, viszont a baby boomer generáció (a mai 50-70 évesek) 69 százaléka tudja, mennyire veszélyes az egyetlen jelszó használata, kár, hogy 24 százalékuk papírra leírva őrzi a jelszavakat.

A Symantec azt javasolja az internetes biztonság érdekében, hogy néhány havonta változtassuk meg a jelszavainkat, ne használjuk ugyanazt a jelszót több oldalon, ne osszuk meg a jelszavainkat, és használjunk víruskereső programokat.

Forrás: HVG.hu