Szótár

A | B | C | CS | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | SZ | T | U | V | Z

A

Algoritmus: Az algoritmus..

B

Bad sector: Hibás szektor a merevlemez területén. Az ilyen szektorok nehezen vagy már nem olvashatók, adattárolásra már nem alkalmasak.

Bit: A számítógép által kezelt legkisebb foglalási egység.

Byte: A byte egy sor 8 bináris számjegy

CS

Csatolófelület: ezen keresztül történik az adatátvitel, több fajtája létezik: ATA (PATA), SATA (SATA I, SATA II, SATA III), SCSI, SAS (Serial Attached SCSI), USB, stb.

D

Disk Encryption: A Disk Encryption..

F

Fájlrendszer: ahhoz, hogy fájlokat tároljunk egy merevlemezen, a számítógépnek fájlrendszerre van szüksége, amely megadja a fájl nevét, helyét, ezt egy katalógushoz is lehet hasonlítani. Minden partíciónak megvan a saját egyéni katalógusa, az állománykiosztási tábla: File AllocationTable, FAT vagy Master File Table, (MFT). A számítógépeken a legkorábbi fájlrendszer a FAT16 volt, még DOS operációs rendszer alatt. Ezt követte a FAT32, ez a Windows 95, Windows 98 fájlrendszere volt, ezt pedig az NTFS (New Technology File System) követte. Ez a Windows NT-alapú rendszerek fájlrendszere például a Windows 2000-é, a Windows XP-é, a Windows Server 2003-é, illetve a Windows Vistáé és a Windows 7 és 8-asé is. Unix és Linux operációs rendszerek alatt az NTFS-től eltérő fájlrendszereket használnak. A NTFS fájlrendszerek előnye a FAT-tel szemben, hogy 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat is lehet másolni rá, tehát a FAT fájlrendszer maximális fájlmérete 4 GB. Az általunk támogatott fájlrendszerek: FAT, exFAT, NTFS, EXT2/3/4, HFS +, UFS1 / 2, XFS, ReiserFS, VMFS és virtuális gép képek: VMDK, VHD.

FAT: File Allocation Table, az operációs rendszer által fenntartott táblázat, ami a fájlok elhelyezkedését tartja nyilván. A FAT-ben minden fájlhoz tartozik egy-egy bejegyzés láncolat. A DOS és a Microsoft Windows által használt, FAT12, FAT16 és FAT32-bit táblamélységű rendszer.

Firmware: A firmware egy kis program, amely a hardvereszköz ROM-jában van tárolva. A feladata az adott hardver működését teszi lehetővé. Ez a kis program (általában) egy újraírható memória chipben helyezkedik el. A hardver gyártója folyamatos fejlesztést végez a készülékhez, tudását és funkcióit bővíti, ezért időnként szükséges az adott eszköz firmware cseréje, vagy másképpen nevezve a Firmware update-je. Utána a készülék tudhat újabb funkciókat, gyorsabb és/vagy stabilabb lesz a működése, stb.

Flash: Flash vagy NAND flash. Ez a fajta memória egy nem felejtő, megmaradó („non-volatile”) típusú számítógépes adattároló technológia, mely elektronikusan törölhető és újraprogramozható. A tároló eszköznek nincs szüksége tápfeszültségre ahhoz, hogy a benne tárolt információt megőrizze. Elsődlegesen memóriakártyákban, USB flash drive-okban (pl. pen drive) és SSD-kben azaz szilárdtest-meghajtókban használják őket.

Formázás: A formázás egy olyan folyamat, amikor az adattároló adatterületét készítjük elő adattárolásra. Formázás nélkül nem tudjuk használni az adattárolónkat, például egy merevlemezt, amit újonnan vásárolunk meg egy boltból. Egy pen-drive vagy memóriakártya esetében már gyárilag elkészítik a formázást, hogy a felhasználóknak ezzel már ne kelljen bajlódniuk, tehát előkészítik az azonnali használatra.

G

GB: Gigabyte: 1GB = 1 000 000 000 byte

H

Hardver: A hardver kézzelfogható fizikai alkatrészt vagy alkatrészeket jelent, mint például: videokártya, hangkártya, vagy bármilyen olyan alkatrész ami a számítógépbe beszerelhető. Manapság már olyan alaplapokat is gyártanak, amire már gyárilag rá van szerelve (integrálva) néhány hardver, ilyenek az alaplapi hang, LAN (internet csatlakozás), merevlemez vezérlő, video vezérlő és egyéb eszközök.

M

MB: Megabyte: 1MB = 1 000 000 byte .

MBR: Master Boot Record, minden merevlemeznek, aminek van partíciója van egy betöltő kódja, ami akkor kerül beolvasásra, amikor csatlakoztatjuk például egy számítógépre. Az MBR a merevlemez adatterületén a legelső sáv legelső szektorán helyezkedik el. Az MBR esetenként egyedi információkat tartalmaz.

Memory stick: A Memory Stick egy memóriakártya típus, a Sony vezette be 1998-ban. A Memory sticknek is több variációja létezik: Memory stick, Memory stick Duo, Memory stick Pro, Memory stick HG, Memory stick Micro.

Memória chip: Olyan elektronikus alkatrész, amely adatok tárolására alkalmas. Pen-driveban, SSD-kben és memóriakártyákban is használják adattárolás céljára.

Merevlemez: Kerek kemény lemez, amely mágnesezhető réteggel van bevonva (mágneslemez).

Merevlemezes meghajtó: Angolul: Hard Disk Drive, röviden HDD, de szokták nevezni winchester-nek is. A merevlemez egy olyan eszköz, mely az adatokat a benne lévő mágnesezhető lemezen vagy lemezeken tárolja. A tárolt vagy tárolásra szánt adatokat a lemez felett „lebegő” író/olvasófej írja vagy olvassa. Az adatok rögzítése és tárolása kettes számrendszerben történik. A merevlemezek főbb jellemzői a kapacitás, az írási és olvasási sebesség, a mágneslemez forgató motor sebessége (RPM), és a csatoló felület.

MFT: Az MFT..

Monolith: Vagy monolit flash. Általában memóriakártyáknál vagy Pen-driveoknál használják ezt a technológiát. Egy tokozásban van beépítve a vezérlő chip, a memóriachip(ek) és a kiegészítő alkatrészek. Például a microSD kártyák is ilyen technológiával készülnek.

N

NAND flash: Lásd: Flash

NTFS: New Technology File System (új technológiájú fájlrendszer). A Microsoft Windows NT és a korábbi kiadások szabványos fájlrendszere (Windows 2000, XP, Windows Server 2003) . A Windows 95, 98, 98SE és ME nem voltak képesek natív módban olvasni az NTFS fájlrendszert. Az NTFS a FAT fájlrendszerét váltotta le, melyet az MS-DOS és a korábbi Windows verziók esetén használtak. Az NTFS újdonságai a FAT-tel szemben: metaadatok támogatása, fejlettebb adatstruktúrák támogatása, valamint fontos szempont a sebesség és a megbízhatóság növekedése is. Az NTFS fájlrendszerek előnye a FAT-tel szemben, hogy 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat támogat.

O

Operációs rendszer: Operating System, röviden OS. A számítógépek alapprogramja, amely kezeli a hardvereket és környezetet biztosít a futtatható programok, alkalmazások számára. Néhány operációs rendszer példa: Windows NT / XP, 2000, WIN7, WIN8, Linux, UNIX, Macintosh stb. Az operációs rendszer folyamatos ellenőrzés és felügyelet alatt tartja a fájlrendszert, a hardvereket. Valamint egyéb szolgáltatásokat nyújt a programozók és felhasználók számára.

P

PATA: lásd: csatolófelület

Partícionálás: Ezzel a folyamattal több részre oszthatjuk fel a merevlemezünket, ami után a számítógépen többféle betűjelzéssel ellátott meghajtókat kapunk.

Pen-drive: USB-flash-tároló, USB-kulcs, pendrájv, tollmeghajtó egy USB-csatlakozóval egybeépített flash memória. Tárolási kapacitása 8 MB-tól 256 GB-ig terjed. Némelyik képes 10 évig megőrizni az adatokat, és egymillió írás-törlési ciklust is kibír. Szabványos csatolófelület: USB 1.0, USB 2.0, USB 3.0. A pen-drive egy kis méretű nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve, de vannak monolit típusú kivitelezésben is, egyre jobban elterjedőben. A tokozása a felhasználói igényektől függően változatos: van por‑ és cseppálló kivitele, kiemelten ütésálló kivitele is. A csatlakozója a személyi számítógépeken elterjedt „A típusú” USB csatlakozó.

PCB: Angol kifejezés: Printed Circuit Board, magyarul nyomtatott áramköri lap. Amire a különböző féle típusú és fajtájú elektromos alkatrészeket forrasztják vagy szerelik, például: ellenállás, kondenzátor, LED, stb.

R

RAID: A RAID (angolul Redundant Array of Inexpensive Disks vagy Redundant Array of Independent Disks tárolási technológia, mely segítségével az adatok elosztása vagy replikálása több fizikailag független merevlemezen, egy logikai lemez létrehozásával lehetséges. Minden RAID szint alapjában véve vagy az adatbiztonság növelését vagy az adatátviteli sebesség növelését szolgálja.

Forrás: wikipedia, bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/RAID

S

SATA: lásd: csatolófelület

SD kártya: Az SD (secure digital) kártya az egyik legelterjetteb memóriakártya típus, fényképezőgépekben, kamerákban használják főként. A kártyák sebességét a típusuk utáni class 2, class 4, class 6, class 8, class 10 mutatja, amiben a class utáni számok a kártyák minimum írási/olvasási sebességét jelölik MB/s-ban.

S.M.A.R.T.: A S.M.A.R.T. (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology) azaz: önteszt, analizálás és nyilvántartó technológia. Az IBM fejlesztette a merevlemezekhez. A merevlemez állapotának folyamatos figyelése valamint statisztikák készítése miatt hozták létre a S.M.A.R.T. funkciót.

SSD: Solid State Drive, magyarul szilárdtest meghajtó. Az SSD egy olyan adattároló eszköz, ami nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. A merevlemezekhez hasonlóan többféle csatolófelülettel van ellátva: PATA, SATA, stb. Mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek ezért kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors. Az SSD-t nagy szeretettel építik be laptopokba vagy számítógépekbe rendszerlemeznek, ugyanis gyors rendszerindulást és gyors működést eredményez a hagyományos merevlemezekhez képest.

SZ

Szektor: Szektor vagy blokk (block). A merevlemez fel van osztva különböző szakaszokra, a kényelmes adattárolás céljára. Minden szektor, mágneses jelöléssel kap egy azonosító számot. Egy szektor általában 512 byte méretű.

T

TB: Terabyte: 1 TB = 1 000 000 000 000 byte

U

USB: Universal Serial Bus. Univerzális soros adatkommunikációs csatorna. Ez egy szabványos adatbusz.

USB flash drive: Lásd: Pendrive

V

Vezérlő chip: A vezérlő chip, az adatmenés témában a Pen-driveok, SSD-k és memóriakártyákhoz soroljuk. Feladata a számítógép csatolófelülete és a memóriachip közötti kapcsolatot fenntartani, biztosítani az adatok továbbítását mindkét irányba.

Z

ZIP meghajtó: A Zip drive igazi áttörést jelentett a hajlékonylemezes adattárolásban 1994-ben, a maga 100 MB, majd 250 MB, és végül 750 MB kapacitásával. Elterjedésének gátja magas árán kívül a hagyományos 3,5″-es flopival való kompatibilitás hiánya volt. Inkább kis cégek használták adataik napi archiválására.