NVMe SSD adatmentés

Kedves Olvasó

Mostantól támogatjuk az NVMe SSD-k adatmentését is.

Támogatottsági lista: bővebben itt…
Az új fejlesztés eredménye köszönhető az ACELaboratory által fejlesztett berendezésnek, amely lehetővé teszi most már az NVMe SSD adatmentés lehetőségét.


Kép forrása: ACELaaboratory

Corsair SSD adatmentés

Kivételes eset az alábbi Corsair SSD adatmentése, a következő miatt: Az elektronikai lapon látható a vezérlő processzor (Phison 3111), ez az adatok átviteléért felelős alkatrész. Amikor megszűnik a normál működés, és az adatok átvitele már nem lehetséges, akkor a processzor „felélesztésével” végezhető el az adatmentés. Az „élesztést” követően, elérhetővé válik az SSD adatterülete, amiről már elkészíthető a biztonsági másolat.
A segédprogram, ami a biztonsági másolatot készíti, zöld színnel jelöli meg a jó blokkokat, feketével a hibás blokkokat, hibás olvasást. Az esetek javarészében, több-kevesebb a hibás olvasás, vagy a hibásan kiolvasott blokkok mennyisége. Amiket többször újraolvasva, jó vagy jobb eredményt lehet elérni, de sajnos néha még így is marad 1-2 hibás blokk, nagyon „sokadszori” újraolvasások után. Szóval azért kivételes ez a darab, mert ez elsőre hibamentesen volt olvasható és így 100%-os sikerességű adatmentést tudtunk készíteni!

Számítógépes vírus

Meglepő számokkal szembesít a Symantec éves kiberbiztonsági jelentése: rengeteg felhasználót ért valamilyen atrocitás a múlt évben a számítógépes bűnözők részéről.

A közösségi oldalakon lógó millenniumi (Y + Z) generáció tagjainak 69 százaléka esett már számítógépes bűnözés áldozatául az Egyesült Államokban, de a teljes számítógépező lakosságnál sem rózsás a helyzet: a felnőtt internetező populáció több mint a felét (nagyjából 143 millió embert) érintett valamilyen rosszindulatú program, vírus, kémszoftver, zsarolóvírus vagy adathalász átverés az elmúlt évben – derül ki a Symantec 2017-re vonatkozó felméréséből, amelyet persze nemcsak az Egyesült Államokban végzett, hanem a világ 20 másik országában.

A Norton Cyber Security Insights jelentés így arra is kitért, hogy globálisan már 978 millió olyan internet-használóról beszélhetünk, akikhez valahogyan hozzáférhettek a számítógépes bűnözők. A leggyakoribb incidensek a következők voltak: vírusfertőzés (53 százalék), hitelkártya-visszaélés (38 százalék), jelszólopás (34 százalék), illetéktelen hozzáférés a felhasználó valamelyik fiókjához (34 százalék), átverés online vásárláskor (33 százalék), csaló e-mailekre vagy érzékeny személyes információkra kattintás miatti csalás (32 százalék). Mindezek eredményeként a számítógépes bűnözés áldozatául esett fogyasztók globálisan 172 milliárd dollárt veszítettek, áldozatonként átlagosan 142 dollárt.

© Riu Cybersecurity

A veszteségek főleg abból adódtak, hogy a felhasználók félvállról vették adatik biztonságát. A jelentés szerint például a kiberbűnözés által érintett amerikai felhasználók 60 százaléka legalább egy jelszavát megosztotta másokkal. De nem sokkal jobb a helyzet globálisan: ott a felhasználók 58 százalékára igaz ez. Az amerikai felhasználók 24 százaléka használ egyetlen jelszót több online fiókra is, viszont a baby boomer generáció (a mai 50-70 évesek) 69 százaléka tudja, mennyire veszélyes az egyetlen jelszó használata, kár, hogy 24 százalékuk papírra leírva őrzi a jelszavakat.

A Symantec azt javasolja az internetes biztonság érdekében, hogy néhány havonta változtassuk meg a jelszavainkat, ne használjuk ugyanazt a jelszót több oldalon, ne osszuk meg a jelszavainkat, és használjunk víruskereső programokat.

Forrás: HVG.hu

40 TB Western Digital

Huge 40TB hard drives are on the horizon, thanks to Western Digital

Western Digital (WD) has announced its next biggest innovation in hard drives, and it could bring capacities all the way up to 40 terabytes.

At its San Jose, California headquarters, WD announced the world’s first microwave-assisted magnetic recording (MAMR) hard drives. The storage company claims its innovative MAMR technology will enable its future hard drives to store more than four terabytes-per-square-inch.

The result will enable hard drives that could come with 40 terabytes of capacity and beyond by 2025.

At the heart of WD’s MAMR technology is a new spin-torque oscillator that generates a miniature microwave field that increases the ability to record ultra-high-density data.

Image 1 of 3

The projected curve of storage capacity growth

MAMR vs HAMR

The projected prices of HDDs vs SSDs

 

How’s it all work?

Basically, as the recording arm floats over the hard drive’s data platter, this extra radiation from the spin-torque oscillator helps excite the disk drive’s data storing medium to increase the amount of information that can be written.

Previously, WD looked into a heat-assisted magnetic recording (HAMR) technology to dramatically increase data storage capacity. However, the company realized this process introduced an entirely new manufacturing process as well as too much heat that ruined the reliability of hard drives by cooking them at 400- to 700-degrees Celsius.

By comparison, the spin-torque oscillator MAMR achieves the same effect without any additional heat or having to retool hard drives completely.

For now, MAMR technology will be first introduced into WD’s enterprise and server storage solutions. But, given that the company’s helium-filled Helio drives in November 2013 trickled down to the consumer market by March 2016 (in less than three years), we’re likely to see MAMR hard drives for regular consumers soon enough.

Forrás: Techradar

microSD adatmentés – monolith kártya

Fejlesztés történt !

A MicroSd kártyák adatmentése úgy történik, hogy a kártya hátoldalára felvitt festékréteget eltávolítjuk, majd a képen is jól látható csatlakozási pontokra forrasztunk „hajszálvékony” rézhuzal(oka)-t, és a rézhuzalok segítségével illesztjük az olvasóegységhez. Az igazi fejlesztés abban rejlik, hogy most már nem szükséges forrasztanunk, ami -az igazat megvallva sok esetben nem egyszerű – szóval készítettünk különböző foglalatokat, amikkel most már gyorsabbá és pontosabbá tettük a munkánkat.

2x15 soros microSD típus

2×15 soros microSD típus

60 TB Seagate SSD

A múlt héten, a Samsung bejelentette, hogy létrehozta a világ legnagyobb SSD, egy 15.36TB meghajtó ára $ 10,000.

seagate

Ezen a héten, a Seagate megnégyszerezte ezt, létrehozott egy 60TB SAS SSD-t egy 3,5 colos kivitelben. A Seagate szerint, valamikor 2017-ben lesz elérhető és megvásárolható.

A 60TB-nyi adatterületen tárolhat 400 millió fényképet vagy 12.000 filmeket.

A Seagate ezzel párhuzamban tervezi a bővítést, 100TB-ra, ugyanezen kivitelben.

Zsaroló vírusok

Az utóbbi időkben többek kerestek minket azzal a problémával, hogy egy „zsaroló” vírus megtámadta a számítógépüket és bizonyos dolgokat átkódolt majd átnevezett, rosszabb esetben mindent, és nem tudják megnyitni a fontos fájlokat.

Egyre gyakoribb ez a jelenség, ezért úgy gondoltam, MEGELŐZÉS céljából írok néhány sort, hogy esetleg hogyan tudjuk kivédeni ezt a problémát. Arra kérek mindenkit, aki ezt a néhány sort elolvassa, hogy ossza meg minél több emberrel, mindannyiunk érdekében, mert bárkit érinthet ez a téma, és sajnos még nincs megfelelő megoldás erre a problémára!

Az ismerősömmel történt:

Egyik nap a gyermekükről készült képeket szerették volna rendezgetni, előhívatni, stb. de azzal szembesült, hogyha bármelyik képre kattint akkor a fénykép tartalom helyett egy ablak jelent meg, hogy fizessen be X helyre 3 Bitcoint (ez forintban akkor kb. 120.000 Ft volt). Úgy döntött befizeti, és várta a visszafejtéshez szükséges dolgokat, amit meg is kapott, aztán elkezdte a fényképek helyre állítását vagy dekódolását a kapott alkalmazással. Arra lett figyelmes, miközben a másolás történt, hogy amit már kifejtett, azok újra visszakódolódtak! Pánik! A gépet lekapcsolta… – a vírustámadás újraindult.

Végül egy ki és bekapcsolás után, már biztonságban ki tudta menteni a dolgait.

Most jön a FONTOS és a LÉNYEG !

Próbált visszaemlékezni, hogy vajon, hol, hogyan és mikor történhetett a „fertőzés”.

Emlékei szerint egy munkatársa küldött neki egy csatolmányt, amit ő jóhiszeműen megnyitott, és talán akkor következett be a baj.

DE!

Nem ennyire egyszerű a helyzet, mert először is amikor megkapta a vírust vagy bement a számítógépére akkor még csak összegyűjtött vagy kiválasztott egy-két email címet és az ő nevükben küldte az ártalmatlannak tűnő már totálisan szennyezett/fertőzött levelet.

Ezért elkezdtem agyalni, hogy viszonylag kockázatmentesen hogyan lehet kikerülni ezeket az esetleg kártékony leveleket.

Ma már mindenkinek van (legalább egy) mobiltelefonja, ami feltételezhetően okos telefon, azok pedig tudnak emailt küldeni/fogadni, de nekünk itt a fogadás a lényeg. Tehát mindenképpen érdemes lenne beállítani a telefonon azt, vagy azokat az email fióko(-ka)-t, amiket használunk levelezésre. Esetleg letölteni a szolgáltató APP-ját, ha van (Gmail, Citromail, Freemail, stb.) és minden bejövő levelet ELŐSZÖR telefonon próbálni megtekinteni vagy megnyitni a csatolmányt, amit éppen kaptunk ismerőstől, rokontól, stb. Ha a telefonon nem nyílik a csatolmányként fogadott (pl.: Excel, Word, Pdf, JPEG és egyéb dolgok) akkor azzal valami gubanc lehet. Tehát ilyenkor meglehet kérdezni a küldőtől, hogy tényleg valós dolgot küldött e, vagy már kezdhetünk gyanakodni egy esetleges vírustámadásra. Ha pedig megnyílik a csatolmány és minden rendben vele, akkor nyugodtan lehet a számítógépen is nyitogatni az adott dolgokat.

Az a helyzet, hogy ezek a vírusok nagy valószínűséggel csak Windows-os gépeken működnek, így ha mobiltelefonon nyitunk meg ezt-azt, akkor valószínűleg a vírus nem tud majd működésbe lépni, mert a telefonok operációs rendszere (iOS, Android, BlackBerry, Symbian) nem tudja kezelni a windowsos applikációkat.

Windows mobil: nem tesztelt !!!

Ebből a szempontból talán legbiztonságosabb talán az iOS rendszer.

Ha valakinek kérdése vagy tapasztalata lenne, ne habozzon, hívjon, írjon vagy ossza meg az észrevételeit!

Köszönöm a figyelmet: Bahrt Zsolt

Adatmentés innováció

Örömmel tudatjuk meglévő és leendő Ügyfeleinkkel, hogy a gépparkunk fejlődött és bővült.

Így egyszerre több és még hatékonyabb munkavégzésre vagyunk képesek.

  • Nagy teljesítményű számítógépek
  • Professzionális adatmentő hardver-szoftver komplexumok
  • Professzionális Flash adatmentő eszközök
  • Professzionális merevlemez adatmentő hardver-szoftver komplexumok
  • Nagyobb tárolókapacitás a megmentett adatok biztonsági tárolására

Köszönjük, hogy bennünket tisztel meg bizalmával!

SSD adatmentés újdonság

Az új fejlesztésünk eredménye képen több SSD típusnál már nem szükséges forrasztással eltávolítani a Flash memória chipeket, hanem az SSD vezérlőjét úgymond szoftveresen manipuláljuk és így, ezzel a módszerrel hozzáférhető válnak a felhasználói adatok. Ez az új módszer lényegesen egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az SSD-k adatmentését, mint korábban.

Adatmentés karcos és csapágyhibás 1Tb-os Western Digital merevlemezről

Az elmúlt napokban egy igencsak rossz állapotú merevlemezzel volt dolgunk. A tiszta-térben való megbontás után látható volt egy pontszerű beütés ahonnan egy kisebb méretű karcolódás indul, valamint a jelölés nélkül is jól látható kb. 2mm-es gyűrű szerű bemaródás.

karc és gyűrűsödés

karc és gyűrűsödés

A látvány elborzasztott bennünket, viszont a merevlemez tulajdonosa ragaszkodott hozzá, hogy a körülményekhez képest is tegyünk egy próbát az adatmentésre. Tehát először is szükség volt a lemezek átszerelésére, ami önmagában nem egy egyszerű feladat, ugyanis három lemezből tevődik össze ez a meghajtó. A probléma a következő: a motor tengelyére vannak szerelve a mágneslemezek, amiket egy-egy gyűrű választ vagy tart távol egymástól. Ha kilazítjuk a rögzítő csavarokat, ami a mágneslemezeket és a távtartó gyűrűket rögzíti, akkor a lemezek könnyen eltudnak forogni egymáshoz képest, és ez nagy problémához vezethet. Tehát ügyelni kell arra, hogy a lemezek egymáshoz képest való pozíciójuk fixen megmaradjon. Ennél a szerelési fázisnál egy-két speciális saját gyártmányú szerszámra volt szükség. A lemezek átszerelése után a többi alkatrész is helyére került, és az első indítás után meglepő módon viselkedett. Normális üzemben beindult de a karcos oldalhoz tartozó fejet szükség volt kikapcsolni. A maradék öt fejjel elkészült  a fizikai másolat és szerencsékre a sérült oldal csak néhány MP3 fájlt/zenét érintett, ami nem volt fontos a tulajdonosnak. Végeredményben, ami fontos volt neki, az minden visszaállítható volt, szóval sikeresnek mondható adatmentést készítettünk a karcos és csapágyhibás merevlemezről. 🙂