Gy.i.k.

Adatmentés

Felborult az USB-s külső winchesterem, mennyibe kerül az adatmentés?

Nem csak az USB-s, hanem minden merevlemz adatmentés árát, kizárólag bevizsgálás után tudjuk meghatározni. A leejtett vagy felborított merevlemezekben különböző hibák keletkezhetnek, ezért mindenképpen szükséges a bevizsgálás, hogy pontosan feltérképezhessük a hibákat. Ezt követően állapítjuk meg az adatmentéshez szükséges eljárásokat és annak díját.

Mi az adatmentés?

Az adatmentés egy olyan folyamat, amely során az adatok mentése egy hibás adathordozóról történik, amihez már normálisan nem lehet hozzáférni. Ekkor speciális technikákkal és eszközökkel hozzáférést teremtünk a felhasználói adatterülethez, ami után biztonsági másolatot készítünk, egy másik, a biztonsági mentés tárolására alkalmas eszközre.

Szeretném megjavíttatni a merevlemezem, lehetséges ez?

Kizárólag adatmentést készítünk, ami nem az adathordozó javítását jelenti, hanem az adatok kinyerését. Egyébként sem tudnánk vállalni garanciát egy esetleg megjavítható merevlemezre.

A számítógép merevlemeze meghibásodott, mit tegyek?

Az első és legfontosabb, ha asztali számítógépről van szó, azonnal állítsa le és áramtalanítsa. Ha laptopról beszélünk, ott pedig válassza le az akkumulátort a laptopról és forduljon szakemberhez. Fizikai sérülés vagy meghibásodás estén, ha hagyja, hogy a rendszer tovább működjön, úgy valószínűleg több kár keletkezhet a meglévő mellé. Vegye fel a kapcsolatot szakemberrel és érdeklődjön, hogy hogyan kezelje a konkrét esetet.

Hogyan tudom megakadályozni az adatvesztést?

Íme, néhány alapvető dolog, amit megtehetünk, hogy elkerülje az adatvesztést:

Készítsen többszörös biztonsági másolatot és azt tárolja másik helyen. A másolat célja, az adatok védelme. Azonban azt is biztosítani kell, hogy a mentést megvédje a károsodástól. Ez lehet esetleg tűz vagy más katasztrófa. Használjon jó minőségű megbízható működésű UPS (szünetmentes tápegység) rendszert, ami védelmet nyújt a túlfeszültség és a hálózati tüskék (elektromos gerjedés vagy „zaj”) ellen. Áramkimaradás esetén a szünetmentes tápegység biztosítja a számítógép további működését ezáltal lehetőséget adva nekünk arra, hogy menthessük a jelenlegi munkánkat vagy megfelelő módon bezárhassuk azt vagy azokat a programokat, amivel éppen dolgoztunk. Az UPS rendszerek akkumulátorral működnek, ezért időnként szakember segítségével érdemes meggyőződni arról, hogy az akkumulátorok megfelelően műkődnek és alkalmasak e a további használatra.
Kerülje a számítógép mozgatását, ha az éppen működésben van. Ha egy operációs rendszer fut, a merevlemez író/olvasó feje néhány mikronnal lebeg a lemezek fölött. Ilyenkor az író/olvasó fejek működése instabillá válhat, rosszabb esetben megérinti a lemezek felületét, ami súlyos károkat okozhat a lemezfelszínén. Ez nem csupán az asztali számítógépekre, hanem a laptopokra is igaz.
Kerülje a szélsőséges hőmérsékleti értékeket. A magas hőmérséklet kártékony lehet mindenre, beleértve a merevlemezre is. Számítógépünknek lehetőleg biztosítsunk a szobahőmérsékletnél nem nagyobb hőmérsékletű környezetet. Szerver rendszereknél biztosítsunk viszonylag hűvösebb, 21 Celsius foknál alacsonyabb környezetet és folyamatosan kísérjük frigyelemmel vagy helyezzük kontroll alá az esetleges hőmérsékletváltozásokat. Kerülje a hírtelen emelkedő vagy csökkenő hőmérsékletet.

Kulcsfontosságú a karbantartás. Végezzünk rutinkarbantartásokat, tisztítsuk a merevlemezt frissítsük az antivíruscsomagokat, ezek további védelmet nyújtanak. Az is fontos, hogy rendszeresen végezzünk töredezettség mentesítést a merevlemezen, ami eltávolítja az ideiglenes és nem használt fájlokat. A ScanDisk segédprogram hasznos lehet a merevlemez egészségének megóvása érdekében.

Mi okozhat hibát?

Az adatvesztés, különböző események és körülmények eredménye miatt lehet, amelyek közé tartoznak az emberi hibák, vírusok, természetes lebomlás és nem beszélve a környezeti katasztrófákról, mint a tűz és vízkárok.

Vannak esetek, hogy nem lehet adatmentést készíteni?

Igen, sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor fizikai képtelenség adatmentést készíteni, mert a merevlemez belső alkatrészei, beleértve a mágneslemezt, olyan mértékben károsodnak, hogy az alkatrészek cseréje vagy esetleg a lemezek átszerelése sem hozna megoldást a sikeres adatmentés elvégzéséhez.